Steinovnsbakt brød

NB. Passer utmerket også til pizzabunn!

25g gjær
1 spsk havsalt
6 dl kallt vann
90% siktet speltmel – ca. 10-11 dl *
10% steinmalt emmer* – ca. 1,5 dl *
*)tilsett melet ved bruk av 1 dl mål tils deigen begynner så vitt å slippe fra kantene.

Bland gjær og salt sammen så gjæren “smelter”. Tilsatt vann og emmermelet. La det stå å svelle noen minutter. (Emmer er en gammel durumhvete med mye smak, som har mer protein og lite gluten. Det anbefalles ikke å bruke mer enn 20%.)

TIlsett det siktede speltmelet. Spelt er tyngre enn vanlig hvete og man må bruke mindre av den. Deigen skal være elastisk og fin, fortsatt litt klistrete. Ellers får du en for kompakt deig å jobbe med senere. (Fordelene med spelt er at den ikke faller sammen så fort som hvete gjør). La deigen heve til den er stor og fin, gjerne på et lunt sted. Det kan ta fra 30min - 2 timer. Når den har hevet kan du enkelt slå den ned igjen for å tilpasse tidspunkt for ovnen. 

Beregn ca. 45-60 min for neste trinn iht til når du skal steke brødet. 

Ha deigen på et gott melet bord. Elt brødet noen runder. La det hvile under et tørt håndkle i 15 min med gott med mel under slik at det ikke fester seg i bordet.

Nå har du et luftig deigemne. Strø grovt mel på en treplate, hvis du er på kjøkkenet og må bære ut brøden til ovnen. Del deigen i 2, 3 eller 4 emner alt etter ønske. Overfør forsiktig til nevnte treplate. Du vil ikke miste luftigheten. Dekk til med håndkle igjen. La den heve ytterligere 30 min.

Skjær noen barberblad tynne snitt i overflaten. Flytt forsiktig brødet over på melet stekespade og inn i ovnen.

Steketiden varierer. Lettest er å la all ved brenne ferdig, skyv den til siden, børste rent. Steng ventiler.
Plasser brøden i passe avstand fra vegg og glør. Pass på å snu brøden så de ikke blir brente. Nå bruker jeg kroken, ikke stekespaden. Hvis jeg baker 2 store brød så snur jeg de oppned etter 20 min så undersiden også blir gott stekt i ytterligere 10 min.